Giulio Caporali, zakladateľ vinárstva Valdipiatta, kúpil panstvo na konci 80. rokov, s cieľom splniť si svoj sen a vytvoriť skvelé víno. Postupne sa mu podarilo vytvoriť jedno z najrešpektovanejších vinárstiev v rámci apelácie Vino Nobile di Montepulciano. V roku 2002 prevzala vedenie vinárstva jeho dcéra Miriam. Všetky vína Tenuta Valdipiatta pochádzajú z hrozna viniča vysadeného na 30 hektároch viníc v majetku vinárstva. Hneď 80% viníc je venovaných odrode Sangiovese, ktorej sa tu lokálne hovorí Prugnolo Gentile. Ďalšími pestovanými odrodami sú Canaiolo Nero, Mammolo a medzinárodné odrody Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Nero. Dve najdôležitejšie Cru vinárstva nesú názov Sanguineto a Vigna d'Alfiero. Od roku 2018 sú všetky vinice Tenuta Valdipiatta certifikované ako BIO. Červené vína zrejú v kombinácii väčších sudov zo slavónskeho duba a kvalitných barikových sudov. Na začiatku 90. rokov vinárstvo zahájilo spoluprácu s profesorom Yvesom Gloriesom, ktorý bol v tom čase vedúcim enologickej fakulty v Bordeaux. Na túto neoceniteľnú skúsenosť nadviazala v roku 2010 spolupráca s enológom Ericom Boissenotom, ktorý poskytuje svoje služby aj prestížnym vinárstvom z Médocu, ako sú Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild a Palmer.
Viac informácií ↓
Menej informácií ↑