Toscani: Červené vína s príchuťou rebelstva

16. 4. 2025

Toscani: Červené vína s príchuťou rebelstva

V priebehu januára obletela svet smutná správa o úmrtí Oliviera Toscaniho. Tento slávny taliansky fotograf sa stal okrem iného revolučným tvorcom vo svete reklamy.


V čase, keď pôsobil ako umelecký riaditeľ odevnej značky Benetton, zobrazoval vo svojich provokatívnych reklamách kontroverzné témy, kňaza a mníšku vo vášnivom objatí, aktivistu proti AIDS na smrteľnej posteli, rasové predsudky alebo tému trestov smrti. V Toskánku potom Oliviero Toscani vybudoval farmu, z ktorej sa postupne stalo úspešné vinárstvo známe po celom Taliansku. Rovnako ako fotografie, aj vína Toscani vybočujú z radu.

Oliviero Toscani pochádzal z Milána a jeho vinársky príbeh začal v roku 1968, kedy sa rozhodol kúpiť pozemky v Casale Marittimo a založil farmu s výhľadom na morské pobrežie, len čo by kameňom dohodil od slávnej vinárskej oblasti Bolgheri. Tá je známa predovšetkým dlhovekými červenými vínami, ktorých základom sú francúzske odrody ako Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot alebo Syrah. Niektoré z nich teda podľa očakávania nájdete aj na pozemkoch Oliviera Toscaniho.

Než sa slávny fotograf pustil do pestovania viniča, stal sa najprv vášnivým chovateľom koní, zaobstaral si holuby a vysadil 4 000 olivovníkov. Záujem o výrobu vín prišiel na rad až v 90. rokoch. V tej dobe v neďalekom Bolgheri zakladá svoje vinárstvo Ca' Marcanda slávny piemontský vinár Angelo Gaja. Netrvalo dlho a s Olivierom Toscanim sa stali priatelia.

Pri jednej z návštev u Oliviera Toscaniho potom Angela Gaju zaujal pozemok v hornej časti farmy, ktorý bol vtedy vysadený ovocnými stromami. Chcel od fotografa pozemok odkúpiť a vysadiť na ňom vinič. Oliviero usúdil, že to musí byť mimoriadna poloha a s pomocou svojho priateľa a konzultácií s ďalšími enológmi nakoniec vinič na farme vysadil sám.

Ideálne podmienky pre červené vína

Vína z Bolgheri sú niekedy označované aj ako „Supertoskánske“. Ide o červené cuvée či jednoodrodové vína podobné eleganciou a štýlom vínam z Bordeaux. Pár rokov po tom, čo Oliviero vysadil v roku 2001 prvé vinice, vyrobil aj prvý ročník svojho Supertoskánskeho vína s názvom „OT“. Nakombinoval v ňom odrody Syrah, Cabernet Franc a Petit Verdot.

Nadšené ohlasy niektorých kritikov na seba nenechali čakať a plocha viníc vinárstva Toscani sa postupne rozrástla až na 14 hektárov. Réva rastie na pozemkoch pripomínajúce prírodný amfiteáter. Sme síce v strednom Taliansku, extrémne teplá letná klíma tu však zmierňuje studený vietor, ktorý veje od neďalekého morského pobrežia. Nadmorská výška viníc je 350 metrov, prší tu najmä v zimných mesiacoch, ročný úhrn zrážok je okolo 400 milimetrov.

Hlavnou pestovanou odrodou je v prípade vinárstva Toscani pôvodom francúzsky Syrah. Menšie zastúpenie potom vo viniciach majú odrody Cabernet Franc alebo Petit Verdot. Starostlivosť o vinič prebieha bez pomoci chemických prípravkov, v duchu BIO produkcie. Od roku 2014 sa o vinice a celé vinárstvo stará syn Oliviera Toscaniho - Rocco.

Čisté vína bez kompromisov

 

„Mal som jasnú predstavu o tom, ako chcem hospodáriť s ohľadom na etiku a ekológiu,“ povedal v jednom rozhovore Rocco Toscani.  Okrem zmeny postupov v starostlivosti o vinič a vinice tento charizmatický vinár upravil filozofiu aj v pivnici.

Vína, ktoré produkoval jeho otec považoval za príliš „ťažké“. Rozhodol sa tak zachovať ich komplexnosť, ale posunúť štýl smerom k viacerým sviežim červeným vínam. Všetky vína Toscani teraz vznikajú prostredníctvom spontánnej fermentácie s pôvodnými kvasinkami, Rocco nepoužíva žiadne aditíva a v charaktere vín znížil vplyv zrenia v dubových sudoch. Toscani dnes patrí medzi talianske hviezdy tzv. naturálnych vín, teda vín bez filtrácie, čírenia alebo pridanej síry.

Medzigeneračné spory, známe z mnohých rodinných vinárstiev, sa nevyhli ani rodine Toscani. Rocco sa po starostlivom zvážení rozhodol zbaviť odrody Petit Verdot. Čo jeho otec ťažko niesol. Do viníc naopak vysadil odrodu Syrah, ktorá je tak z pohľadu vinárstva dnes najdôležitejšou surovinou.

Ďalšou inovatívnou novinkou z pera Rocco Toscaniho bola v roku 2015 spoločná fermentácia Syrahu s malým podielom bielej odrody Greco. Podobný postup je známy napríklad u vinárov na severnej Rhone. Výsledné červené vína majú viac sviežu kyselinu. Do sortimentu vinárstva postupne pribudlo aj oranžové víno alebo ružové víno Lolí, teda bublinky v štýle obľúbeného pét-natu.

So svojimi vínami Rocco oslavuje úspechy nielen v Taliansku, ale aj v zahraničí. Produkciu vinárstva postupne oproti svojmu otcovi navýšil päťnásobne, na aktuálnych 50 000 fliaš. Vinárstvo má v ponuke sedem rôznych vín, vrátane vína Lumeo, ktoré kvasí a zreje v amfore, alebo vína Vieni Via Con Me, čo je 100% Cabernet franc. Na vrchole potom rovnako ako v dobách začiatku vinárstva stojí víno O.T. Toscana Rosso, kombinácia Syrahu (65 %) a Cabernetu franc (35 %), ktorý zreje dlhé štyri roky, než je uvedený na trh.

Originálne vinárstvo Toscani pristupuje k tvorbe etikiet svojich vín, ktoré sú jednoduché, osobité a dobre zapamätateľné. Vinárstvo šetrí životné prostredie okrem iného používaním ekologických uzáverov z recyklovaných materiálov alebo absenciou kapsúl na hrdle vín. Hlavným dôvodom, prečo ochutnať vína Toscani, je však zaujímavý obsah, ktorý nájdete v každej sedmičke tohto vinárstva.