Vína pre štedrodenný slávnostný stôl

16. 12. 2024

Vína pre štedrodenný slávnostný stôl

Rybia alebo hrachová polievka, vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom alebo hubový deň je nielen vrcholom vianočných osláv, ale aj jedinečnou príležitosťou prepojiť tradičné pokrmy so zaujímavým vínnym párovaním.


Klasickým pokrmom slovenskej kuchyne sa samozrejme hodí aj kvalitné talianske vína. V tomto článku ponúkame niektoré tipy na vína, ktoré sa skvele hodia k obľúbeným vianočným pokrmom.

Už sa tiež tešíte? My veľmi veľa! Vianoce sú sviatky pohody a pokoja, čas rodinných stretnutí a príjemných chvíľ v sprievode kamarátov a priateľov. Vianočné sviatky skvele vyšperkuje aj kvalitné víno, s ktorým podčiarknete slávnostnú atmosféru a pri správnej voľbe tiež zvýrazníte chuť pripravených sviatočných pokrmov. Inšpirujte sa našim výberom, a okrem klasických šumivých vín tento rok doplňte štedrovečerný slávnostný stôl paletou zaujímavých talianskych vín.

Slimáky: Obnovte tradíciu

Začneme možno v súčasnosti trochu menej rozšírenou, ale tradičnou pochutinou, ktorou sú vianočné slimáky. Tí sú súčasťou českej kuchyne po niekoľko storočí a veľmi módna sa ich konzumácia stala najmä v období prvej republiky. Spĺňali totiž dve zásadné podmienky: išlo o pôstne jedlo a zároveň aj snobskú záležitosť. A to aj napriek tomu, že pôvodne sa slimačie mäso vyskytovalo hlavne na jedálničku vidieckej chudoby, kam ho radí ešte aj Magdaléna Dobromila Rettigová. Slimačie mäso je veľmi jemné, preto je dôležité zvoliť delikátne víno, ktoré jeho chuť nepotlačí.

Skvele bude fungovať tradičnou metódou vyrobené šumivé víno Franciacorta Brut z vinárstva Mirabella. Svieže a minerálne víno kombinujúce odrody Chardonnay a Pinot bianco. Vhodným sprievodom k slimákom bude aj nie príliš aromatické a suché víno, ako je napríklad Catarratto "Buonsenso" DOC zo sicílskeho vinárstva Tasca d Almerita.

 

Hubový kuba

Kto má rád huby, ten na Štedrý deň pravdepodobne nevynechá kubu. Tento pokrm, ktorému sa tiež hovorí hubový kuba alebo staročeský kuba, sa na Štedrý deň často podáva ako poludňajšie jedlo, pretože podľa tradícií sa nemá jesť do štedrovečernej večere mäso. Základom kuby sú krúpy a huby, často dochutené majoránom a cesnakom. K hubovému kubovi by sme odporučili jemné a zároveň telnatejšie biele víno, ako napríklad Soave Classico Superiore "Monte di Fice z vinárstva I Stefanini alebo Pinot Bianco Alto Adige Val Venosta DOC zrejúce vo veľkých agátových sudoch. Pokiaľ dávate prednosť červenému vínu, skvele zafunguje ľahké víno z odrody Schiava - Lago di Caldaro Classico Superiore "der Keil" DOC. Pochádza zo starých kríkov pestovaných v biodynamickom režime, hviezdou regiónu Južné Tirolsko, vinárstva Manincor.

Rybia polievka

Čo sa týka polievky na Štedrý večer, podľa rodinných a miestnych zvyklostí sa na tanieri môže objaviť zemiaková polievka, hrachová polievka alebo napríklad kapustnica, najväčšou klasikou je však rybia polievka. Tá je pripravovaná z vývaru z rybích hláv, kostí a odrezkov z kapra, doplnená zeleninou, ikrami a mliečím. Býva dochutená petržlenovou vňaťou, majoránom alebo štipkou muškátového orieška. K rybej polievke vyberte biele víno, fungovať bude napríklad biele Verdicchio dei Castelli di Jesi "Casal di Serra" DOC z oblasti Marche. Víno s jemnou ovocnosťou a minerálnymi tónmi. Vedľa nešliapnete ani s vínom "Rjgialla" Friuli Colli Orientali DOC zo severotalianskeho Friuli. Vína odrody Ribolla Gialla sú väčšinou ľahšie a delikátne, typicky s minerálnymi tónmi, vôňou citrónu, bieleho korenia alebo mandarínky.

Absolútna klasika: Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom

V Česku nie je väčšia vianočná klasika, než je dozlatista vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom. Chov kaprov má v Česku dlhú tradíciu, a táto ryba tak dlhodobo patrí na štedrovečerný stôl ako symbol tuzemských Vianoc. Recept na zemiakový šalát sa potom v rodinách odovzdáva z generácie na generáciu ako svojho druhu poklad. Každá rodina ho má vyladený podľa svojich tradícií a chuťových preferencií. Ku vyprážanej rybe a zemiakovému šalátu podávajte víno svieže, energické a suché.  Skúste napríklad víno Etna Bianco DOC z vinárstva Cottanera, biele z odrody Carricante a vulkanických viníc vysadených na vulkáne Etna. Nič rozhodne nepokazíte ani suchým rýnskym rizlingom z Južného Tirolska, vínom Alto Adige Riesling DOC z vinárstva Peter Zemmer. Príjemne vystupujúca kyselina týchto vín bude dobre ladiť s tučnejším vyprážaným kaprom a krémovosťou šalátu.

Sladká bodka

Medzi tradičné vianočné sladké pečivo patrí Vianočka alebo vianočná štola. Klasicky dochutené hrozienkami, orechmi alebo mandľami, podávané ku koncu večera alebo ráno na Boží hod. Vianočné sviatky si potom nemožno predstaviť ani bez pestrej palety vianočných cukroviniek. Sladké zhrešenie si zaslúži zodpovedajúci vínny sprievod. Hoci popularita sladkých dezertných vín je v posledných rokoch skôr na ústupe, minimálne počas sviatkov si doprajte sladké aj do vínneho pohára. Odporúčame dezertné víno Albana di Romagna Passito "Arrocco" DOCG s výraznými tónmi sušených kvetov, kandizovaných citrusov, marhúľ, sladkého korenia a medu.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Súvisiace produkty