10 dôvodov, prečo piť Lambrusco

28. 1. 2025

10 dôvodov, prečo piť Lambrusco

Medzi najslávnejšie vína Talianska, ktorými sú Chianti, Prosecco alebo Pinot Grigio, patrí aj ľahko šumivé červené víno Lambrusco.


Tradičné víno s dlhou históriou z oblasti Emilia-Romagna, ktoré v 70. a 80. rokoch minulého storočia doslova zaplavilo supermarkety v Európe aj USA, a dodnes sa tak stretáva s pošramotenou povesťou. Kvalitné Lambrusco je však veľmi zaujímavé a netradičné víno s jedinečnou chuťou a univerzálnym využitím, napríklad v gastronomickom párovaní. Pokiaľ stále váhate, či Lambrusco zaradiť do svojho vínneho repertoáru, ponúkame 10 dôvodov, prečo by ste to mali urobiť.

  1. Víno s veľkou históriou a tradíciou

Lambrusco je nielen víno, ale aj skupina príbuzných odrôd, ktoré pochádzajú z oblasti Emilia-Romagna a ktoré sa tu po stáročia používajú na výrobu ružových a červených šumivých vín.

Podľa niektorých historických záznamov patrilo v 14. storočí Lambrusco medzi najprestížnejšie vína Talianska. Teraz tomu tak však nie je, história vín Lambrusco je veľmi komplikovaná a nájdeme v nej pády aj vzostupy.  V 70. rokoch minulého storočia sa stalo Lambrusco veľmi populárne v Spojených štátoch amerických, kde začalo byť považované za niečo nové a úžasné, dnešným jazykom "cool" víno.  Až do roku 1986 si tak miestni vinári užívali obrovský dopyt. V roku 1987 sa však všetko začalo meniť a predaje začali klesať s ohľadom na zlú kvalitu vín, ktorá bola produkovaná niektorými veľkými výrobcami. Od 90. rokov potom niektorí menší výrobcovia ako Medici Ermete priniesli revolúciu v spôsobe výroby vín Lambrusco. Zmenil systém vedenia viniča vo viniciach a začal tak lepšie kontrolovať výnosy a následnú výrobu. Dnes tak okrem extrémne lacných a nekvalitných vín môžete ochutnať veľmi zaujímavé Lambrusca s jedinečným charakterom.

 

  1. Víno s jasným pôvodom

Lambrusco je víno, ktoré má jasne vymedzený pôvod v strednom Taliansku, v regióne Emilia-Romagna. Na mierne zvlnených svahoch Apenin majú vinári vysadené odrody na výrobu Lambrusca, troma hlavnými sú Lambrusco Sorbara, Grasparossa a Salamino. Celkom je v Taliansku vysadených na 16 000 hektárov viníc s odrodami Lambrusco. V regióne Emilia-Romagna sú ústrednými oblasťami výroby Lambrusca provincie Modena a Reggio Emilia. Len Modena sa môže pochváliť viac ako 8 000 hektármi viníc, z ktorých značná časť je venovaná práve odrodám Lambrusco.

3.Ideálne víno pre začiatočníkov

Vďaka svojej jemnej sladkosti a väčšinou aj nižšiemu obsahu alkoholu môže byť Lambrusco skvelou voľbou pre tých, ktorí ešte len prenikajú do sveta vína, alebo tých, ktorí nepatria medzi vášnivých milovníkov červených vín. Jednoduchá piteľnosť a príjemný ovocný charakter z Lambrusca robí ideálne víno na každú príležitosť.

       4.Nízký alkohol

Mnoho konzumentov vín, unavených ťažkými červenými vínami, vyhľadáva v poslednej dekáde skôr ľahšie nízkoalkoholické vína. Presne také je aj Lambrusco, víno s osviežujúcou kyselinkou a jemným perlením. Pri výrobe Lambrusca sa často používa metóda tankovej fermentácie (tzv. Charmat metóda). Takto je vyrobených cez 95% vín z odrody Lambrusco. Fermentácia je v tomto prípade často zastavená skôr, než sa všetok cukor premení na alkohol, čo zanecháva víno sladšie aj s nižším obsahom alkoholu. Niektoré Lambrusca majú 7,5 až 8% alkoholu, u suchých vín to môže byť až 11%.

  1. Osviežujúca chuť

Typickým znakom Lambrusca nie je len nízky alkohol, ale aj svieži ovocný charakter. Vďaka jemnému perleniu a ovocným tónom, ako sú čerešne, maliny a slivky, je ideálnou voľbou aj pre letné grilovačky alebo večery s priateľmi. Sviežosť vína potom podporte aj správnym ochladením. Ideálna teplota na konzumáciu Lambrusca je okolo 7 až 9 stupňov Celzia, preto víno vložte do chladničky s dostatočným predstihom. Oproti iným šumivým vínam sa Lambrusco tradične nepodáva vo flaute. Perfektný je univerzálny pohár na víno, dobre poslúžia aj štandardné poháre na biele víno.

  1. Hviezda do gastronomického párovania

Lambrusco je gastronomické víno, párovať ho s jedlom je veľmi dôležité a zábavné. Ide o veľmi všestranné víno a je možné ho kombinovať s mnohými rôznymi pokrmami talianskej kuchyne a nielen jej.  Lambrusco s typicky vyššou kyselinou v ústach a chuťou čerstvého ovocia, môžete skvele napárovať k mnohým rôznym jedlám, od pizze a cestovín až po grilované mäso a údeniny. Obzvlášť sa hodí k tradičným jedlám z oblasti Emilia-Romagna, ako je Prosciutto Crudo, Parmigiano Reggiano alebo Culatello di Zibello.

  1. Mnoho štýlov, od suchého po sladké vína

Lambrusco je veľmi pestrá kategória vín. Len odrôd, ktoré môžu byť použité na výrobu tohto vína, je asi 60. Najväčším predsudkom, ktorý sa k vínam Lambrusco viaže je domnienka, že všetky tieto vína sú sladké. Vína s označením secco sú považované za suché a majú maximálne 15 g/l zvyškového cukru. Polosuché vína majú na etikete označenie semisecco a sladké vína spadajú do kategórie dolca. V sortimente uznávaného vinárstva Medici Ermete, ktoré je súčasťou ponuky e-shopu VinoDoc, sú vína secco aj dolce. Vinárstvo Medici Ermete bolo založené rodinou Medici na konci 19. storočia. Neskôr sa stalo vôbec prvým vinárstvom v regióne, ktoré sa rozhodlo fľaškovať Lambrusco s označením vinice „Cru“ na etikete, a vzniklo tak Lambrusco Concerto.

  1. Máte radi ružové? Skúste Lambrusco Rosé

Drvivá väčšina vín Lambrusco má tmavú červenú farbu a po tmavom ovocí aj vína chutia. Doplnkovou kategóriou sú však pre rad vinárstiev aj ružové vína. Lambrusco Rosé je príjemne svieže jemne perlivé víno, s dobrou kyslosťou a opäť nižším alkoholom. Podávajte veľmi dobre vychladené.

  1. Prívetivá cena

V porovnaní s Proseccom alebo Cavou, je Lambrusco väčšinou lacnejšie. To z neho robí atraktívnu voľbu pre tých, ktorí hľadajú šumivé víno pre každodennú príležitosť. Kvalitné Lambrusco zoženiete aj za cenu okolo 200 Kč za fľašu, niektoré prestížne vína a špeciálne produkty však môžu stáť aj okolo 400 Kč alebo viac.  Výrobcovia Lambrusca však v posledných rokoch nezdražujú toľko, ako je to pri iných populárnejších vínach. Kategórie vín Lambrusco tak vie ponúknuť skvelý pomer kvality a ceny.

 

10.Lambruscom na zdravie!

Rovnako ako iné kvalitné červené vína obsahuje Lambrusco polyfenoly a antioxidanty, ktoré môžu mať pri striedmej konzumácii priaznivý vplyv na ľudské zdravie. Tieto látky pomáhajú chrániť srdce, znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a podporujú zdravý krvný obeh.

Súvisiace produkty