Marchese Mario Incisa della Rocchetta chcel už za svojich štúdií v 20. rokoch minulého storočia vytvoriť toskánske víno, ktoré by bolo na úrovni grand cru classé z Bordeaux. So svojou manželkou Clarice založil usadlosť Tenuta San Guido a v roku 1948 vysadil v katastri obce Castagnetto Carducci blízkosti Bolgheri u Livorna vinohrad s odrodou Cabernet Sauvignon. Koncom 60. rokov uviedol na trh prvé tzv. "super-toskánske" víno, ktoré nieslo donedávna označenie Vino da Tavola (stolové víno) hoci s lacným stolovým vínom nemalo nič spoločné . Dostalo názov Sassicaia, čo v miestnom dialekte znamená "kamenistá zem", podľa štrkovitej pôdy vo vinici, ktorá je podobná pôdnemu zloženiu v Bordeaux. Jeho sen sa vyplnil, keď v roku 1968 bola Sassicaia vyhodnotená ako najlepšie víno odrody Cabernet Sauvignon na medzinárodnej súťaži a vydobyla si tak povesť najpovestnejšieho talianskeho vína vôbec. Distribúciu zabezpečovali jeho synovci Marchesi Piero a Lodovico Antinori z Florencie, ktorí ho nasledovali a tiež začali produkovať "super-toskánske" vína - Piero Tignanello a Solaia a Lodovico Ornellaia - viď nižšie. Po odstránení anomálie z vinárskeho zákona boli oblasti Bolgheri udelené označenie DOC. Od roku 1983 vedie vinárstvo Tenuta San Guido Marchese Nicolò Incisa della Rocchetta.
Majiteľ: rodina Incisa della Rocchetta
enológovia: Alberto Bramini / Graziella Grassini
Ročná produkcia: 670 000 fliaš
Rozloha: 90 ha
Viac informácií ↓
Menej informácií ↑