11. 7. 2023
Prosecco je najobľúbenejším šumivým vínom sveta a logicky sa tak používa do radu koktailov a osviežujúcich miešaných nápojov. Asi najznámejší je v súčasnosti Aperol Spritz.
Existujú aj ďalšie zaujímavé receptúry, ako si netradičným spôsobom vychutnať Prosecco. Prinášame päť jednoduchých tipov na Prosecco koktaily, ktoré si s pár ingredienciami namiešate doma alebo na chalupe.
Základom všetkých nasledujúcich kokteilov je Prosecco a pokiaľ chcete dosiahnuť skvelý chuťový zážitok, použite kvalitné Prosecco z kategórií Prosecco Treviso DOC frizzante, Prosecco Treviso DOC Extra Dry alebo Brut. V našom prípade vyberte vína z vinárstva Casa Bianca alebo Montelvini.
Jeden z najjednoduchších miešaných letných nápojov, ktorý sa v Taliansku môže podávať aj na raňajky. Podobne ako Aperol Spritz aj koktail Bellini vznikol v severnom Taliansku, respektíve v Benátkach a to v tunajšom slávnom Harry's bare. Bol to jeho zakladateľ Giuseppe Cipriani, ktorý prvýkrát vytvoril tento lahodný koktail z broskyňového pyré a Prosecca.
Naplňte pohár asi do 1/3 broskyňovým pyré, zvyšok doplňte kvalitným a dobre vychladeným Proseccom a trochou ľadu a máte hotovo. Ako alternatívu k pyré môžete prípadne použiť kvalitný džús.
Bellini s broskyňami je klasika, ale môžete podľa vlastných preferencií skúsiť jahodové Bellini alebo malinové Bellini. Postup na prípravu zostáva rovnaký.
Hugo je letný aperitív, ktorý pochádza zo severotalianskeho regiónu Alto Adige, ale bez problémov sa s ním stretnete aj v susednom Rakúsku a Švajčiarsku. Ide o osviežujúci koktail s nízkym obsahom alkoholu, ktorého základ tvorí Prosecco, sódovka, bazový sirup a lístky mäty.
Do pohára pridajte lístky mäty, nechtík limetky a veľa ľadu. Zmiešajte sirup z bazového kvetu a sódovú vodu a dolejte zvyšok pohára kvalitným Proseccom. Podľa množstva Prosecca si určíte silu kokteilu. Pokiaľ chcete urobiť tento koktail trochu ostrejší, môžete namiesto bazového sirupu použiť bazový či iný likér.
Sgroppino je podľa všetkého jedným z najstarších kokteilov, ktorý si po stáročia Benátčania dopriali medzi chodmi na svojich okázalých večierkoch, s cieľom osviežiť podnebie pred príchodom ďalšieho pokrmu. Sgroppino je veľmi svieži drink, ktorý môžete zaradiť na grilovačku s priateľmi, alebo si ho vychutnať len tak v sparnom letnom večeri.
Uistite sa, že sú všetky tri ingrediencie dobre vychladené. Vložte ich všetky do mixéra, rozmixujte a následne podávajte v studenom pohári. Drsniaci si drink môžu nakopnúť trochou vodky.
Máte radi klasickú letnú ovocnú hrču? Potom si užijete aj tento drink! Jablká, Prosecco a množstvo zábavy. Ideálny nápoj pre väčšie oslavy, stretnutia, pokiaľ čakáte viac hostí. S týmto kokteilom sa zábava zaručene veľmi rýchlo rozprúdi.
Nalejte jablkový mušt, vodku, citrónovú šťavu a rozmarín do punčovej misy či inej väčšej nádoby a nechajte 1-2 hodiny chladiť. Až budete pripravení na podávanie, pridajte prosecco, ľad a na ozdobu plátky jablka a citróna.
Slovo „sbagliato“ sa dá z taliančiny preložiť ako „popletený“ a omylom údajne vznikol aj tento koktail. Ide samozrejme o variáciu na slávny koktail Negroni, ktorého veľkým fanúšikom je aj autor týchto riadkov. V roku 1972 vraj Mirko Stocchetto z milánskeho baru Basso „omylom“ do kokteilu Negroni pridal šumivé víno miesto ginu a Negroni Sbagliato bolo na svete. Áno, takto jednoduchý je vznik niektorých legendárnych koktailov:).
Zmiešajte rovnaké diely všetkých troch ingrediencií v okrúhlom pohári a podávajte s ľadom.