5 tipov pre správnu archiváciu vín

26. 8. 2024

5 tipov pre správnu archiváciu vín

Určite doma máte víno, ktoré si chcete schovať, ako sa hovorí, na „mimoriadnu príležitosť“. Ako správne uložiť vína, ktoré chcete archivovať na dlhšiu dobu?


Dobrá starostlivosť sa v tomto prípade rozhodne oplatí, konkrétne skvelým zážitkom s odstupom niekoľkých rokov. Poďme si pripomenúť niektoré dôležité zásady správnej archivácie vín.

Na úvod treba povedať, že zďaleka nie každé víno zrením zlepšuje svoj charakter. Drvivá väčšina vín, ktoré sa vo svete vyrobia, sú určené na okamžitú konzumáciu v priebehu niekoľkých rokov a na dlhšiu archiváciu sa nehodia. Odhadnúť archivačný potenciál vína nie je jednoduchá vec, záleží na rade faktorov, ako je odroda, apelácia, prístup vinohradníka alebo ročník. Dobrou pomôckou môže byť zadná etiketa vína, kde niektorí výrobcovia uvádzajú odporúčaný horizont pre konzumáciu. Prípadne takýto údaj môžete nájsť na internetových stránkach vinárstva v tzv. technických listoch vín.

Pokiaľ víno kupujete vo vinotéke, mala by takú informáciu schopná poskytnúť obsluha. Dobré internetové online vinotéky potom uvádzajú vhodnosť pre archiváciu pri popise vína, prípadne ponúkajú možnosť konzultácie (telefonicky, cez chatovacie okno) s vinným odborníkom.

Pokiaľ teda máte víno, ktoré sa hodí pre strednodobú alebo dlhšiu archiváciu, je dobré poskytnúť fľaši a jej obsahu tie správne podmienky.

Ideálna teplota na skladovanie vín

Vysoké teploty a horúco, to sú nepriatelia vína. Pri teplotách nad 20 °C sa urýchľujú procesy vo fľaši a víno zreje rýchlejšie, než je žiaduce. Letné teploty nad 30 ° C sú úplne nežiaduce. Zabudnite teda na rôzne drevené stojančeky do obývačky a podobné vybavenie, ktoré má skôr dekoratívny charakter a môžete v ňom mať uložené vína, ktoré plánujete v blízkej dobe otvoriť. Ideálna teplota na zrenie vín by sa mala pohybovať niekde okolo 10 až 15 °C. Výrazne nižšie teploty tiež nie sú ideálne a pokiaľ skladujete víno napríklad v garáži, dajte pozor, aby v zimných mesiacoch vína nepremrzli.

Vyhnite sa výrazným teplotným výkyvom

Okrem dosiahnutia ideálnej teploty okolo 13 °C je pre skladovanie vín dôležitá aj stálosť podmienok. Je potrebné sa vyvarovať rýchlym, extrémnym alebo častým zmenám teploty, ktoré môžu vínu spôsobiť šok. Okrem negatívnych vplyvov na chuť vína môžu zmeny vyvolať expanziu tekutiny vo vnútri fľaše, ľahko tlačiť zátku von alebo spôsobiť jemné presakovanie vína cez korkový uzáver. Predstavte si vínnu pivnicu, v ktorej panuje stála klíma, vrátane vysokej vlhkosti, to je pre víno ideálny priestor.

Skladujte víno mimo slnečného svetla

Slnko nie je kamarát vína! Intenzívne svetlo, najmä ostré slnečné lúče, môžu byť potenciálnym problémom pre dlhodobé skladovanie. Ultrafialové žiarenie môže vyvolať predčasné starnutie vín. To je napokon jeden z dôvodov, prečo je väčšina vín predaná v tmavých fľašiach, ktoré fungujú na podobnom princípe ako slnečné okuliare. Chráni víno vo vnútri fľaše.

Vlhké prostredie praje korku

Okrem nízkych teplôt je dôležitou súčasťou podmienok vo vínnych pivniciach aj vlhkosť. Vysoká vlhkosť vzduchu je vhodná na uloženie vín uzavretých korkovým uzáverom. Bráni totiž postupnému vysychaniu korkov, ktoré sa potom stávajú priestupnejšie pre interakciu vína so vzduchom. Ideálne by mala byť vlhkosť okolo 70%. Moderné domáce vinotéky udržujú okrem teploty aj správnu vlhkosť. Pokiaľ máte vína uložené v nejakej malej miestnosti, môžete vlhkosť zlepšiť napríklad pomocou otvorenej nádoby s vodou. 

Vodorovné uloženie znižuje problémy s korkom

Okrem vlhkosti často používaným korkovým uzáverom prospieva aj uloženie fliaš v horizontálnej polohe, teda naležato. Pokiaľ je korok v kontakte s vínom, znižuje sa opäť možnosť jeho vyschnutia. Pokiaľ archivujete vína s alternatívnymi uzávermi (skrutkovací uzáver, sklenený Vinolok alebo plastové uzávery), nie je nutné fľaše pokladať. Mimochodom občas sa spochybňuje funkcia týchto uzáverov pre dlhšiu archiváciu vín, ale podľa rôznych štúdií sú alternatívne uzávery pre archiváciu vín vhodné. Nie je teda pravda, že iba vína uzavreté pod korkovým uzáverom patria do archívu.

Aké je teda ideálne miesto na uloženie vína?

Máte pivnicu? A mohla by som ju vidieť? Pokiaľ znie Vaša odpoveď na klasickú filmovú hlášku áno, je otázka uloženia vín vyriešená. Pivničné kóje a pivnice väčšinou poskytujú vyššie uvedené parametre pre vhodné uloženie vín. Vo väčších mestách potom niekedy býva možnosť takéto priestory aj prenajať, alebo dokonca prenajať priamo kóje na uloženie vín.

Asi najčastejšou alternatívou pre dlhšie uchovávanie vín je obstaranie domácej vinotéky. Škála je naozaj veľká od menších zariadení na niekoľko desiatok fliaš až po veľké vinotéky, kam sa zmestia väčšie desiatky až nižšie stovky vín. Oproti klasickej chladničke je výhodou takej vinotéky najmä menšia frekvencia používania a otvárania a súvisiace výkyvy v teplotách a taktiež možnosť nastaviť si teplotu na ideálnu hodnotu. V chladničke býva väčšinou nižšia.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET