Ako správne ochutnávať víno

26. 8. 2024

Ako správne ochutnávať víno

Naučte sa správne degustovať a ochutnávať víno. Kvalitné víno je mimoriadny nápoj, ktorý si zaslúži zvláštnu pozornosť a potom vás odmení jedinečným zážitkom. Degustujte víno tak, ako to robia someliéri a znalci vín.


Len tak si zdokonalíte svoje chuťové poháriky a naučíte sa spoznávať niektoré charakteristické prvky vín. Akokoľvek to môže vyzerať zložito, ochutnávanie vín nie je žiadna veľká veda. Stačí nasledovať štyri základné kroky, s ktorými môžete svoj zážitok z vína maximalizovať.

Ako ochutnať víno v štyroch krokoch:

  • Vzhľad
  • Vôňa
  • Chuť
  • Záver

 

Vzhľad vína

Ako prvé pri ochutnávaní vín zapojte svoj zrak. Pohár naplňte vínom zhruba do jednej štvrtiny a mierne ju nakloňte. Najprv skontrolovať jeho čírosť. Mierne zakalené víno nemusí znamenať vadu, niektoré nefiltrované vína naozaj nie sú úplne číre. U tichých vín by sa v pohári nemali objaviť bublinky, to je spravidla známka chyby vína.

Skontrolujte farbu, prípadne jeho viskozitu (ako víno steká po stranách pohára). Odtieň farby a intenzita môže napovedať o odrode, prípadne starobe vína. Zatiaľ čo vína odrody Pinot noir alebo Nebbiolo sú typicky veľmi svetlo červené, vína odrody Cabernet Sauvignon alebo Syrah majú intenzívnu červenú farbu. Červené vína majú s vekom tendenciu svetlať, naopak biele vína postupom času menia svetlo žltú farbu na zlatú až medenú. Farebný odtieň vína kontrolujte ideálne voči bielemu pozadiu, napríklad stránke čistého papiera, alebo bielemu obrusu.

Vôňa vína

Čuch je pri ochutnávaní vín veľmi dôležitý. Vôňa vína môže opäť napovedať niečo o odrode, vinifikácii alebo vade vína. Pravidelným očuchávaním vín si navyše zlepšujete svoju senzorickú pamäť a cit pre širokú paletu vôní, ktoré je možné vo vínach objaviť. Ako sa hovorí, cvik robí majstra.

Veľmi sústredene si k vínu privoňajte, pokojne môžete zavrieť oči, aby všetka pozornosť smerovala len k vôni vína. Pre zintenzívnenie arómy je dobré pohárom zľahka zakrúžiť a privoňať ešte raz. Čím silnejší je dojem z vína, tým intenzívnejšia je jeho aróma. Niektoré odrody sú veľmi aromatické, iné naopak menej. V prvom rade by ste si mali overiť, že je vôňa vína čistá, bez nedostatkov a potom sa snažte identifikovať niektoré hlavné zložky arómy. Či u bieleho vína vôňa pripomína skôr citrusové alebo kôstkové ovocie, či ucítite tóny exotických plodov alebo napríklad sladký tón vanilky typický pre vína, ktoré zreli v dubových sudoch. U červených vín sa môže objaviť aróma červeného kôstkového ovocia, tmavých plodov, kvetinové tóny alebo tóny korenia, ako je klinček. Aróma vín sa v priebehu zrenia mení a skúsení degustátori tak vedia podľa vône identifikovať približný vek vín.

Chuť vína

Tretia fáza ochutnávania vín je bezpochyby tá najzaujímavejšia. Napokon sa dostávame do bodu, kedy je na čase víno presunúť do úst. Nalejte si do úst menší dúšok vína a pováľajte ho po jazyku, nechajte ho preniknúť ku všetkým chuťovým pohárikom. Zatiaľ čo špička jazyka vníma sladkosť, vrchná časť zaznamenáva kyslosť a zadná časť horkosť. Na vnútorných stranách tvárí pri červených vínach môžete cítiť trieslovinu. Potom, čo dúšok vína prehltnete môžete hodnotiť, či sú všetky zložky chuti v rovnováhe, či napríklad necítite vysoký alkohol alebo príliš ostrú kyselinu.

Dôležitá je tzv. dĺžka vína, teda ako dlho víno po prehltnutí cítite v ústach. Dĺžka vína je dobrý indikátor kvality vína. U rôznych odrôd opäť môžete rozpoznávať rôznu štruktúru chuti, napríklad Rizling rýnsky má vždy veľmi výraznú kyselinu, Cabernet Sauvignon zase triesloviny. Tréningom a porovnávaním rôznych vín môžete opäť zlepšovať svoje degustačné schopnosti a v dlhodobom horizonte zintenzívniť cit pre jednotlivé nuansy chuti.

Záver

Hovorí sa, že základné delenie vín je na chutí a nechutí. Pokiaľ sa ale na jeho ochutnávanie zameriate, môžete si zodpovedať oveľa viac otázok. Bolo víno vyvážené? Bolo niečím jedinečné, zapamätateľné? Zapôsobili na vás niektoré z jeho charakteristík špeciálne? K akému pokrmu by sa dalo víno naparovať?

Ochutnávanie vín má mnoho rôznych podôb, od pohodového užívania si spoločného času s priateľmi až po seriózne degustácie či vínne skúšky. Na ochutnávanie vín zvoľte prístup, ktorý vám vyhovuje najviac a ktorý vám prinesie najväčší pôžitok. Dodržiavaním uvedeného postupu sa každopádne môžete v ochutnávaní a degustovaní vín postupne zdokonaľovať a prehlbovať svoju lásku k vínu.

V každom prípade nezabudnite tiež na to, že každý má svoje chuťové preferencie a skúsenosti a pri diskusiách o konkrétnych vínach sa tak veľmi často môžete dostať k zaujímavej výmene názorov. A v tom je krása zdieľania zážitkov s vínom.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET