Vysokohorské vína: Čo sú zač a čím sú zaujímavé?

14. 1. 2025

Vysokohorské vína: Čo sú zač a čím sú zaujímavé?

S ohľadom na efekty globálneho otepľovania a s rastúcimi enologickými znalosťami sa hranica pre pestovanie viniča posúva v posledných dekádach do vyšších a vyšších nadmorských polôh.


Najvyššie položené európske vinice s nadmorskou výškou až 1 200 metrov sa nachádzajú na severozápade Talianska, v údolí Aosta. Len o niečo nižších nadmorských výšok môžu dosahovať niektoré polohy v Južnom Tirolsku alebo na sicílskej Etne. V dnešnom článku si predstavíme špecifiká vysokohorských viníc, ich vín a ponúkneme zaujímavé tipy zo sortimentu našej online vinotéky.

Za vysoko položené sa v Európe podľa Európskeho centra pre výskum, udržateľnosť životného prostredia a rozvoj horských oblastí (CERVIM) považujú vinice, ktoré sa nachádzajú v nadmorskej výške nad 500 m n. m. Nájsť takto umiestnené vinohrady nie je problém na mnohých miestach Talianska, vrátane  Piemontu, Toskánska alebo Lombardie. My sa však zameriame na mimoriadne oblasti, kde vinice siahajú až do výšky okolo 1000 metrov nad morom.

Ťažko vo vinici, sviežo v pohári

V niektorých prípadoch je pestovanie viniča vo vysokých nadmorských výškach spojené s regionálnou tradíciou, veľmi často však vinárov vyššie vedie meniaca sa klíma. S otepľovaním klímy sú vo väčšine vinárskych regiónov sveta chladnejšie miesta pre vinohradníkov stále atraktívnejšie. Inak povedané, s každými 100 metrami nadmorskej výšky klesá teplota približne o 0,6 až 1 stupeň Celzia.

Rovnako dôležitým efektom pestovania viniča vo vysokých polohách, je výrazný rozdiel v teplotách vo dne a v noci. Ten je pre vysoké nadmorské výšky typický. Chladné noci pomáhajú k pozvoľnému dozrievaniu hrozna a vo výsledku vedú k sviežemu a energickému charakteru vína. Nadmorská výška navyše prináša intenzívnejšie slnečné žiarenie. Hrozno má tendenciu reagovať tým, že vytvára silnejšie šupky, ktoré môžu vínu prepožičať intenzívnejšiu chuť, hlbšie farby a silnejšie triesloviny.

Vinice vo vysokých nadmorských výškach, ktoré sú strmé a exponované, bývajú tiež pomerne veterné. Vietor, pokiaľ nie je príliš silný, je často žiaducim faktorom na vinici, najmä v horúcich alebo pobrežných viniciach, pretože potláča choroby hrozna tým, že ochladzuje vinič a odstraňuje vzdušnú vlhkosť.

Extrémna povaha vysokohorských viníc však predstavuje pre vinohradníkov tiež značnú výzvu. V niektorých horských vinárskych oblastiach sveta môžu byť roky obzvlášť horúce. Strmé svahy často neumožňujú mechanizáciu a práca na takých viniciach je veľmi náročná a intenzívna. Svahy v údolí Aosty alebo v Južnom Tirolsku bývajú tak príkre, že jediným riešením je na nich vybudovať kamenné terasy. Otázka zavlažovania vysoko položených viníc je tiež veľmi komplikovaná. Všetok zber, prerezávanie a ochrana hrozna sa musí vykonávať ručne a pracovná sila je dnes nielen v Taliansku drahý zdroj.

Najvyššie položené vinice v Taliansku

  • Údolie Aosty

Údolie Aosty je najmenšie z 20 vinárskych regiónov Talianska s iba 500 hektármi viníc, susedí pri hraniciach s Francúzskom. Ide o pravý skrytý poklad s veľmi unikátnym štýlom vín a množstvom lokálnych odrôd. Petit Arvine, Torette, Mayolet, Fumin, Cornalin, Petit Rouge alebo Vuillermin, to sú niektoré z miestnych kultivarov, ktoré dopĺňajú známejší Pinot noir, Pinot Grigio, Chardonnay alebo Müller – Thurgau. Podobne ako vo Valtelline, ani tu nechýba noblesný Nebbiolo, ktorému miestni hovoria Picotener. Drvivá väčšina vín z Valle d'Aosta má červenú farbu.

Hneď 70 % viníc sa nachádza na horských svahoch a miestne vinárstvo je právom označované za „heroické“. Väčšina viníc je vedená na tradičných pergolách, svahy sú kvôli viniču zmiernené kamennými terasami. Vďaka tunajším extrémnym podmienkam sa v údolí Aosty nikdy nepresadil škodca voška vo fyloxére a na viniciach je rad starých nevrúbľovaných kríkov. Vína z údolia Aosty v tejto chvíli nenájdete v sortimente VinoDoc, ale odporúčame ochutnať napríklad skvelú produkciu známeho vinárstva Grosjean.

  • Údolie Valtellina

Vysokohorské a strmé vinice nájdete v Taliansku aj v Lombardii. Na príkrych viniciach úzkeho údolia rieky Adda vznikajú elegantné  červené vína Valtellina. Väčšina viníc tu leží v nadmorskej výške 230 až 765 metrov na nebezpečne strmých svahoch, kde nie je možný mechanizovaný zber. Vína z Valtelliny sa delia do troch kategórií: na Rosso di Valtellina, Valtellina Superiore a Valtellina Sfursat.

Rosso Valtellina je jednoduchšie víno založené na odrode Chiavannesca, hrozno nepochádza z jednej z podoblastí spadajúcich pod DOCG Valtellina Superiore. Vína z najlepších polôh sú označované ako Valtellina Superiore DOCG a v podstate sa jedná o päť podoblastí, ktoré sa volajú Grumello, Inferno, Maroggia, Sassella a Valgella. Valtellina Sfursat je tiež Chiavennasca, ale víno je vyrobené z čiastočne vysušeného hrozna. Ide o v Taliansku tradičnú metódu passito, kedy sa hrozno ponechá v dobre vetranej miestnosti po dobu zhruba troch mesiacov, aby prišlo o cca štyridsať percent svojho objemu. Výsledné víno sa v tomto prípade ale štýlom viac blíži Amarone ako Barolu.

  • Južné Tirolsko

Najsevernejšie položeným vinárskym regiónom Talianska je Južné Tirolsko. V troch údoliach smerujúcich na východ, juh a západ od Bolzana tu vinári na príkrych svahoch pestujú na 5500 hektárov viniča. Vinice stúpajú v rôznej nadmorskej výške až do 1000 metrov nad morom. Južné Tirolsko je známe predovšetkým sviežimi bielymi vínami a v najchladnejších a najvyššie položených tratiach sa často vysádzajú odrody ako Müller-Thurgau, Kerner alebo Riesling. Vinárstvo  Peter Zemmer, s ktorým spolupracujeme, má takto vysadený práve Müller-Thurgau, ale aj napríklad Pinot noir.  Rodinné vinárstvo  Falkenstein v údolí Val Venosta zase stojí uprostred kopca v nadmorskej výške 700 metrov nad morom. Okolité vinice s odrodami ako je Rizling rýnsky, Pinot bianco alebo Sauvignon blanc potom dosahujú až do výšky 900 metrov nad morom. Rizling rýnsky z vinárstva Falkenstein patrí k najlepším v Taliansku.

  • Etna

Ostrov na ostrove, to je bez preháňania sicílska apelácia Etna DOC. Tunajší vinári pracujú s unikátnou kombináciou vysokohorských viníc v nadmorskej výške 400 až 1000 metrov a chudobnými vulkanickými pôdami, ktoré dávajú vínam nezameniteľnú mineralitu. Jedinečnosť tunajších vín podčiarkujú odrody Carricante, Nerello Mascelesa a Nerello Capuccio, ktoré nenájdete prakticky nikde inde v Taliansku. Celú apeláciu Etna DOC tvorí 1300 hektárov viníc, najčastejšie na severnej časti vulkánu, ďalej na východ a na juh. Veľké teplotné rozdiely môžu vďaka nadmorskej výške cez deň a v noci dosahovať až 20 °C. Vinárstvo  Cottanera stojí v severnej časti vinárskej zóny, založené bolo už v roku 1960 av súčasnosti patrí medzi špičku vinárstva na Etne. Ochutnajte najmä vína z niektorej z piatich Cru: Contrada Cottanera, Zottorinoto, Feudo di Mezzo, Calderara alebo Diciassettesalme.

Súvisiace produkty