10 zaujímavostí o vínach Prosecco. Všetko, čo by ste mali vedieť

16. 2. 2023

10 zaujímavostí o vínach Prosecco. Všetko, čo by ste mali vedieť

Prosecco je najobľúbenejšie šumivé víno sveta. Logicky sa teda objavuje rad napodobenín a falzifikátov, ktoré sa snažia vyťažiť z popularity týchto vín.


Pravé Prosecco pochádza zo severotalianskeho regiónu Benátsko a musí spĺňať niektoré náležitosti, ako je napríklad odrodové zloženie. Prosecco je ideálny sprievod k ľahším jedlám, skvele sa hodí na stretnutie s priateľmi a je to super pitie na také to domáce popíjanie pri Netflixe. Milujeme Prosecco rovnako ako vy, a preto sme pre vás spísali 10 zaujímavostí o Proseccu, ktoré by ste rozhodne mali poznať.

1.      Prosecco je číslo 1 medzi šumivými vínami

Ako sme už naznačili v úvode, Prosecco je aktuálne najpopulárnejšie šumivé víno sveta. Výrobcovia v Benátsku ho každý rok uvedú na trh viac ako 500 miliónov fliaš a toto číslo sa posledné roky kontinuálne zvyšuje. Len na porovnanie, tradičný francúzsky región Champagne dokáže ročne vyprodukovať 300 miliónov fliaš šumivého vína. Prosecco je šumivý hit, k čomu prispieva všeobecne rastúca kvalita týchto vín, ich prívetivý ovocný charakter a v neposlednom rade aj cena. Tá je väčšinou výrazne nižšia, než je tomu u šampanského.

2.      Prečo je niektoré Prosecco drahšie? Rozdiely medzi vínami s označením DOC a DOCG

V Taliansku podobne ako vo Francúzsku alebo Španielsku funguje apelačný systém značenia vín. Tie najprestížnejšie a najviac kontrolované vína spadajú do kategórie DOCG. Skratka je uvedená na fľaši v názve vína. V prípade Prosecca exitujú dve historické zóny, v ktorých sa fľašujú tie najlepšie šumivé vína. Je to Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG z neveľkej zóny medzi rovnomennými mestami a ešte menšie a menej známe Asolo DOCG. Vína sa v týchto oblastiach pestujú na príkrych svahoch, vinice sú obhospodarovávané iba ručne a výnosy sú tu nižšie ako v prípade vín Prosecco DOC. Tieto vína naopak pochádzajú z veľkej oblasti, kde sa často používajú vo viniciach mechanizácie. Voľnejšie pravidlá na výrobu vín Prosecco DOC umožňujú oveľa vyššiu produkciu na hektár viníc, v porovnaní s vínami kategórie DOCG. Chuť vín Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG je plnšia, bohatá na svieže ovocné tóny až v závere môžete objaviť jemnú mineralitu. Vína bohato perlia v pohári.

Prosecco

3.      Prosecco nie je názov odrody

Vzhľadom na popularitu vín Prosecco sa Taliansko rozhodlo geograficky chrániť pôvod svojich šumivých vín. Prosecco sa predtým robilo z odrody Prosecco, ktorú si ale mohol vysadiť akýkoľvek vinár na svete. V roku 2009 tak bola táto talianska odroda premenovaná na Gleru. Prosecco je odvtedy názvom pre víno z konkrétne vymedzenej oblasti Benátska a časti Friuli.

Odroda Glera musí tvoriť minimálne 85 % vína Prosecco. Menší podiel potom môžu doplniť hrozno ďalších odrôd Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco alebo Pinot Grigio.

4.      Na Slovensku je Prosecco stále obľúbenejšie

Spotreba Prosecca na Slovensku v posledných rokoch rastie. Prosecco je najpopulárnejším šumivým vínom medzi mladou generáciou a trendom je aj používanie Prosecca ako základu do miešaných nápojov.

5.      Prosecco môže byť aj bez bublín.

Drvivá väčšina vín Prosecco patrí do kategórie šumivých vín (Spumante) alebo jemne perlivých (Frizzante). Prosecco kategórie DOC a DOCG môže byť ale nafľaškované aj ako klasické tiché víno (Tranquillo). Produkcia týchto vín je ale minimálna a v tuzemsku sa s nimi prakticky nestretnete.

6.      Extra Dry nie je suché Prosecco

Značenie šumivých vín môže byť pre niekoho trochu mätúce. Najrozšírenejšie kategórie vín Prosecco, podľa úrovne zvyškového cukru, sú vína Extra Dry. Tieto vína tvoria asi 70% všetkých vín. Podľa prekladu by sa mohlo zdať, že také Prosecco je výrazne suché, ale vína Extra Dry majú 12 až 17 gramov zvyškového cukru. Z tohto pohľadu ide teda skôr o polosuché víno. Prosecco má typicky vysokú kyselinu a zvyškový cukor tak chuť príjemne vyvažuje, preto zákazníci siahajú najčastejšie po tejto voľbe. Ak chcete veľmi suché Prosecco vyberte si kategórie Extra Brut alebo Brut. Na trhu sú aj vína s 0 gramami zvyškového cukru, ako je víno Prosecco Superiore DOCG Extra Brut Cuvée 0 z vinárstva Col Vetoraz.

7.      Prosecco v štýle šampanského

Fanúšikovia šampanského Prosecco často prehliadajú s ohľadom na typicky nekomplikovaný ovocný charakter vychádzajúci z odlišnej metódy výroby. Druhotné kvasenie u Prosecca najčastejšie prebieha v nerezových tankoch a nie vo fľaši, ako je to u  šampanského. Pre niektoré vína Prosecco sa však používa tradičná šampanská metóda kvasenia, výrobné pravidlá toto povoľujú. Medzi výrobcami tiež rastie záujem o tradičný spôsob fľašovania vín s kvasničnými kalmi, zvaný ako Col Fondo (alebo Sui Lieviti). Col Fondo je možné preložiť ako „s kalmi“, víno nie je filtrované, nečírené, naopak má ľahko zakalený vzhľad. Takto sa miestne šumivé vína vyrábali až do 70. rokov minulého storočia, kedy sa finálne presadila súčasná populárna metóda Charmat.

8.      Prosecco a štíhla línia

Pokiaľ si strážite štíhlu líniu, môže byť pravidelná konzumácia vína problém. Prosecco je ale menej kalorické víno ako iné vína. Zatiaľ čo pohár klasického červeného vína obsahuje okolo 120 kalórií, typické Prosecco s nízkym alkoholom okolo 90 kalórií na pohárik. Pokiaľ u vás kalórie pri konzumácii vína hrajú rolu, vyberte si čo najviac suché Prosecco.

prosecco-brut

9.      Nech žije ružové Prosecco!

V roku 2020 vznikla nová kategória Prosecca. Prosecco ružovej farby. Pokiaľ chce vinár označiť svoje víno ako ružové Prosecco DOC, musí splniť niekoľko konkrétnych podmienok. Jedinými povolenými odrodami pre Prosecco Rosé sú Glera a Pinot Noir, pričom druhá menovaná odroda sa na víne podieľa z 10-15 %. Víno musí byť vyrobené typickou metódou Martinotti/Charmat a musí podstúpiť sekundárnu fermentáciu v nerezovom tanku po dobu minimálne 60 dní. Pokiaľ máte radi klasické Prosecco, rozhodne si zamilujete aj Prosecco Rosé. Obe kategórie sa od seba totiž štýlom ani aromatickým a chuťovým prejavom zásadne nelíšia. Ružové Prosecco pridáva krémový nádych s jemnými tónmi červeného ovocia na nose aj v ústach. Charakter vín sa samozrejme mierne mení u jednotlivých výrobcov, a tiež v závislosti od použitej odrodovej zmesi Glery a Pinotu Noir.

10.  Prosecco ako pitie pre každú príležitosť

Prosecco je víno, ktoré najlepšie chutí ako mladé a svieže. Pred otvorením ho nezabudnite dobre vychladiť na 7-9 °C. Je to klasické párty víno, skvelý sprievod ku grilovačke alebo povinná výbava každého piknikového koša. Pri jeho popíjaní sa rozhodne nebudete nudiť. Tak ako sa v Taliansku hovorí, deň bez Prosecca je ako…

Pokiaľ ste dočítali až sem a dostali ste chuť na pohárik šumivé Prosecca, vyberte si z ponuky eshopu vinodoc: https://www.vinodoc.sk/prosecco

DARČEK: Pre získanie okamžitej zľavy 10 % vložte do košíka kód: 10prosecco

Súvisiace produkty