22. 3. 2023
Sicília patrí s viac ako 100 tisíc hektármi viníc medzi najväčšie vinárske regióny v Taliansku a symbolom tunajších vín je predovšetkým jedna modrá odroda.
Ak máte radi chuťovo výraznejšie červené vína južanského charakteru, s ovocne korenistými tónmi a s vyšším alkoholom, tak je Nero d'Avola tou správnou voľbou. Počas posledných dvoch dekád sa Nero d'Avola stalo jedným z najobľúbenejších červených vín Talianska.
Priamo na Sicílii je odroda známa aj pod názvom Calabrese, pod ktorým je aj zapísaná v talianskom registri odrôd. Väčšina vinárstva dnes ale na etiketách svojich vín používa medzinárodne známy názov Nero d’Avola.
Odroda je dnes rozšírená prakticky naprieč celým ostrovom Sicílie a s plochou viníc 14 000 hektárov drží prvé miesto medzi modrými odrodami. Do tejto pozície sa Nero d’Avola a nedostalo náhodou, ale vďaka stratégii, ktorú miestni vinári prijali v 80. rokoch 20. storočia. Vtedy sicílske vína trpeli nízkou kvalitou a neboli na medzinárodných trhoch prakticky známe. Regionálny inštitút pre víno na čele s vinárom Diego Planetou a uznávaným talianskym enológom Giaccomom Tachisom však naordinovali miestnym vinárom postupný prechod od medzinárodných odrôd k tým lokálnym, a práve Nero d'Avola bolo identifikované ako kľúčová odroda budúcnosti. Od 90. rokov tak vinári s Nero d'Avola vo väčšej miere pracujú a napríklad len medzi rokmi 2000 a 2010 výsadby odrody na Sicílii vzrástli o tretinu.
Nero d’Avola je odroda, ktorá sa vie skvele adaptovať na klimatické podmienky Sicílie. S nadsadením možno povedať, že má rada horúco, respektíve vysoké teploty v letných mesiacoch a relatívne výrazný nedostatok zrážok jej nerobí príliš veľké problémy. Naopak je to veľmi plodná odroda a vinári, ktorí sa zameriavajú na kvalitu vín, musia vykonávať zelené práce vo vinici a redukovať výnosy. Všeobecne je Nero d'Avola relatívne ranou odrodou, ktorej hrozno dozrieva v prvej polovici septembra.
Pôvod má odroda pravdepodobne v juhovýchodnej časti ostrova, kde nájdete niektoré z najzaujímavejších vín. V minulosti Nero d'Avola často končilo vo fľašiach ako kupáž s ďalšími medzinárodnými odrodami Cabernet Sauvignon, Merlot alebo Syrah, v poslednej dekáde je ale najčastejšie jednoodrodovým vínom. Výnimkou je najprestížnejšia vínna apelácia na Sicíliu, víno Cerasuolo di Vittoria DOCG. Toto víno je vždy tvorené kombináciou odrôd Nero d'Avola a miestnej ľahšej červenej odrody Frappato. Ďalšou kombináciou, ktorú napríklad historicky praktikuje vinárstvo Tasca d'Almerita, je spojenie Nero d'Avola s odrodou Perricone.
Vysoká popularita odrody so sebou nesie nešvár v podobe nejednoznačnej kvality vín. Z Nero d'Avola sa na jednej strane robia niektoré z najzaujímavejších a najkomplexnejších červených vín južného Talianska, niektoré veľké vinárstva oproti tomu chrlia veľké objemy priemerných vín do supermarketovej distribúcie. V prípade odrody Nero d’Avola teda jednoznačne platí, že sa oplatí vyberať najmä podľa značky a renomé konkrétneho vinárstva.
Vína Nero d'Avola majú typicky fialovú alebo rubínovú farbu, sú výraznejšie v aromatike, vo vôni a chuti pripomínajú černice, slivky, tmavé čerešne, jahody, čierne korenie, sladké drievko alebo stredomorské byliny. Vína majú stredný alebo vyšší alkohol a napriek veľmi teplému podnebiu Sicílie im nechýba ani svieža kyselina. Typickými tónmi, ktoré pripomínajú korenie, môže Nero d'Avola niekedy pripomínať vína odrody Syrah (Shiraz). Nero d'Avola sa hodí na zrenie v dubových sudoch. Trendom poslednej dekády je určite posun vo vinifikácii a menej výrazný odtlačok dubových sudov vo výsledných vínach. Tie najlepšie vína tejto odrody môžu mať potenciál archivácie aj 10 až 15 rokov.
Nero d'Avola je červené víno, ktoré v pohári naozaj len tak neprehliadnete a hodí sa najmä k tučnejším výraznejším pokrmom. Skvele odprevadí hovädzie mäso, či už v podobe steakov alebo hamburgerov. Fungovať bude aj v sprievode bravčovej kotlety, teľacieho mäsa alebo sekanej. Nero d'Avola si dajte pokojne s pizzou, ale aj s niektorými omáčkami s mäsom a cestovinami. Vyskúšať môžete Nero d'Avola aj v kombinácii s výraznejšími a vyzretejšími kravskými syrmi alebo s akýmkoľvek syrom z ovčieho mlieka.