Skvelý ročník 2019 pre Brunello di Montalcino

3. 9. 2024

Skvelý ročník 2019 pre Brunello di Montalcino

Perfektné podmienky na pozvoľné dozrievanie, počasie bez extrémnych výkyvov. Ročník 2019 poskytol vinárom v Toskánsku ideálne podmienky na produkciu elegantných a dlhovekých vín Brunello di Montalcino.


Ide o „päťhviezdičkový“ ročník, ktorého charakter niektorí prirovnávajú k ročníku 2016 alebo legendárnemu ročníku 2010. Kvality ročníka si môžete overiť prostredníctvom vín z vinárstva Siro Pacenti, ktoré máme aktuálne v našej ponuke.

Toskánske Brunello di Montalcino v súčasnosti patrí medzi milovníkov vín a zberateľov k najvyhľadávanejším vínam z Talianska. Tieto komplexné a štruktúrované vína musia vinári nechať ležať minimálne päť rokov vo svojich pivniciach, než ich uvedú na trh. V súčasnosti je tak k dispozícii ročník 2019, a podľa doterajších hodnotení vínnych expertov a kritikov ide o jeden z najlepších ročníkov uplynulej dekády.

Čo je víno Brunello di Montalcino

Malebné mestečko Montalcino sa nachádza v južnej časti Toskánska, približne 40 kilometrov pod Sienou. Turisticky vyhľadávané miesto sa nachádza na vrchole kopca s nadmorskou výškou 560 metrov. Vinohrady sa potom rozprestierajú po zvlnenej krajine okolo. Celkom tu nájdete 3 500 hektárov viníc, z ktorých len 2 100 hektárov je klasifikovaných na produkciu vín Brunello di Montalcino. Brunello je vždy jednoodrodové víno, je zo 100% tvorené odrodou Sangiovese.

Vína z tejto najvýznamnejšej talianskej odrody majú typicky jasnú rubínovú až granátovú farbu, vo vôni ponúkajú kombináciu tónov čerešní, sliviek, černíc, zemitosti alebo tabaku. V chuti sú komplexné, štruktúrované, s vyšším alkoholom, výraznou kyselinkou a prítomnými trieslovinami. Brunello musí zrieť päť rokov v pivnici vinárstva, pričom najmenej dva roky musí stráviť v drevených sudoch.

Snový ročník 2019

Ročník 2019 je označovaný ako klasický ročník. Zima a začiatok roku 2019 bol pomerne mierny, a čo je pre vinohradníkov dôležité, od polovice januára do polovice februára spadlo dostatok zrážok, čo pomohlo zvýšiť zásoby vody v pôde. Jar bola pomerne chladná, vegetácia sa na konci mája oneskorila približne o dva týždne. Jún a júl boli slnečné a priemerné teploty sa pohybovali okolo 25 stupňov. Réva netrpela extrémnou horúčavou a nebola vystavená žiadnemu výraznejšiemu stresu.

V auguste sa teploty zvýšili až na 30 alebo dokonca 35 stupňov, pôda však disponovala zásobami vody, takže proces zrenia nebol narušený. Na začiatku septembra sa objavili dažde, samotný zber potom prebiehal za suchého a teplého počasia od konca septembra do začiatku októbra.

Vína ročníka 2019 ako mladé nepôsobia tak opulentne, ako v prípade ročníka 2018. Sú ale vhodné pre dlhšiu archiváciu, vďaka vyšším trieslovinám a pikantnej kyseline. Za ďalších päť rokov budú v perfektnom stave a maximálne vyjadria svoj charakter. Ročník 2019 tak bol z pohľadu vinárov v Montalcine doslova rozprávkový.

Štylisticky a kvalitatívne mnohí výrobcovia prirovnávajú vína Brunello di Montalcino ročníka 2019 k vínam prelomového ročníka 2016 s niektorými rysmi ročníkov 2015 a 2010. Vína aktuálneho ročníka 2019 potešia klasických milovníkov vína, ktorí nechcú dlho čakať a vína plánujú vypiť ako mladé, rovnako ako tak zberatelia.

Týmto ale dobré správy z Montalcina nekončia. Tunajší vinári avizujú, že ročník 2019 je len prvým z tria skvelých ročníkov 2019-2020-2021. Aj v nasledujúcich rokoch sa teda majú milovníci toskánskych červených vín na čo tešiť.

Súvisiace produkty