6. 11. 2024
Od roku 2005 v Slovenskej republike oslavujeme príchod mladých Svätomartinských vín. Táto tradícia sa inšpirovala podobnými sviatkami v zahraničí, na čele so slávnym francúzskym Beaujolais Nouveau, ktorého uvedenie oslavujú milovníci vín po celom svete.
Tradične sa prvé Svätomartinské vína otvárajú 11. novembra o 11. hodine po celom Slovensku a na mnohých akciách následne ich konzumáciu sprevádzajú obľúbené pokrmy z husacieho mäsa. V Taliansku nájdete množstvo zaujímavých vín, ktoré sa k husi hodia minimálne rovnako dobre, ako mladé víno zo Slovenska. V nasledujúcom článku nájdete niekoľko tipov na skvelé gastronomické párovanie.
Aj v Taliansku sa v niektorých regiónoch stretnete s oslavami konca zberu a uvádzaním mladých vín nového ročníka. Tieto mladé vína sú súhrnne označované ako „vino novello“ a na trh mieria väčšinou od konca októbra až do konca novembra. Prvé vína Novello sa v Taliansku začali objavovať v 70. rokoch minulého storočia, oficiálneho uznania sa dočkali až v druhej polovici 80. rokov.
Mladé vína Novello ochutnáte najmä v severných vinárskych regiónoch Talianska, ako je Južné Tirolsko, Friuli alebo Piemont. Na produkciu vín Novello sa používajú rôzne modré odrody, niektoré pôvodom francúzske, ako Merlot alebo Pinot noir, prípadne lokálne odrody ako Barbera, Dolcetto, Schiava, Corvina alebo Refosco. Na rozdiel od vín Beaujolais Nouveau, ktoré vznikajú vždy prostredníctvom tzv. karbanickej macerácie, môžu talianski vinári túto metódu použiť iba čiastočne.
Pre vína Novello je typický rýchly proces kvasenia trvajúci 10 až 20 dní, červené vína tohto charakteru nemávajú veľa trieslovín, sú príjemne svieže, s bohatým ovocným charakterom. Obsah alkoholu u vín Novello býva nízky, často okolo 11 až 12 %. Oslavy príchodu nových vín sú aj v Taliansku spojené s gastronómiou a skvelým jedlom.
Hus na svätého Martina aj v Taliansku
Keď sa povie talianska gastronómia, asi málokto si spontánne vybaví hus a pokrmy z husacieho mäsa. Hus končí na talianskych tanieroch skôr ako regionálna zaujímavosť a súčasť rôznych osláv a sviatkov. V Južnom Tirolsku na severe Talianska sa potom podobne ako u nás môžete stretnúť s oslavami sviatku svätého Martina, teda koncom zberu a začiatkom zimy.
V Toskánsku v strednom Taliansku okolo mesta Arezzo zasa reštaurácia ponúka miestnu špecialitu s názvom „Maccheroni all'Ocio“. Ide o široké rezance podávané s husím ragú a silnou omáčkou. Na pokrmy z husacieho mäsa narazíte aj inde v Taliansku, najmä v Benátsku alebo Lombardii. V poslednom menovanom regióne nájdete provinciu Pavia a mestečko Mortara, ktoré je preslávené špecialitou v podobe husacej salámy zvanej Salumi dell'Oca. Táto saláma, s vysokým obsahom tuku, odkazuje na tradície tunajšej židovskej komunity a nahrádza na stole typickú bravčovú klobásu.
Talianske vína k pečenej husi
Aké červené víno z Talianska napárovať k pečenej husi? Tá je sama o sebe veľmi tučná, a preto odporúčame zvoliť skôr ľahšie, príjemne ovocné červené víno, s dobrou sviežosťou. Zároveň víno elegantné a jemné, v Burgundsku by bol logicky prvou voľbou dobrý Pinot noir. Pokiaľ si plánujete tento rok pripraviť hus doma, vyskúšajte niektorý z našich nasledujúcich talianskych tipov.
Valpolicella Classico
V Benátsku sú výraznejšie mäsové pokrmy bežnou súčasťou lokálnej kuchyne a ani husacie mäso logicky nechýba. Synonymom pre ľahké červené vína tohto regiónu sú vína Bardolino, ale my odporúčame predsa len o niečo rafinovanejšie vína apelácie Valpolicella Classico. Tie sa napokon niekedy v Taliansku prirovnávajú práve k vínam „Beaujolais Nouveau“, pretože na trh mieria ako mladé a s francúzskymi vínami majú spoločný príjemný svieži ovocný charakter a nižšiu úroveň alkoholu okolo 12,5 %. Valpolicella Classico je vždy červené cuvée založené na odrode Corvina, doplnené o ďalšie odrody ako Rondinella, Molinara alebo Corvinone. Vína chutia po červených ríbezliach, čerešniach alebo malinách. Skvelou voľbou nielen k husi je úžasne piteľné víno Valpolicella Classico DOC z rodinného vinárstva Speri.
Langhe Nebbiolo
Odroda, ktorá sa v Taliansku veľmi často prirovnáva k francúzskemu Pinotu noir, je Nebbiolo. Nielen svetlou farbou v pohári, ale aj tónmi drobného červeného ovocia, kvetov alebo delikátnou a prepracovanou chuťou. Takmer všetky zaujímavé vína odrody Nebbiolo nájdete v severotalianskom Piemonte, odkiaľ táto odroda pochádza, a s ktorým je úzko spätá. Vína Langhe Nebbiolo mieria na trh ako mladé zhruba po roku zrenia, doslova z nich srší energia a sú typicky vybavené príjemne vystupujúcou kyselinou, ktorá skvele vyváža tučnejšiu pečenú hus. Ochutnajte napríklad klasické Langhe Nebbiolo DOC z vinárstva Brezza.
Schiava
V Južnom Tirolsku je Schiava dlhodobo najpestovanejšou odrodou, niekedy tiež známa pod názvom Vernatsch. Opäť ide typicky o stredne plné až ľahšie červené víno, ktoré si miestni doprajú, ako sa hovorí ako „každodennú radosť.“ Niektoré vinárstva s touto odrodou pracujú s maximálnou starostlivosťou a snažia sa využiť potenciál viníc so starými výsadbami. Takým je aj biodynamické vinárstvo Manincor, ktorých červené víno Lago di Caldaro Classico Superiore "der Keil" DOC patrí medzi najlepšie vína tejto odrody v celom regióne. Vína odrody Schiava typicky obsahujú tóny jahôd, malín alebo fialky, majú sviežu kyselinu. Víno „der Keil“ je 100% Schiava zo špičkovej vinice, kde kríky dosahujú vek až 100 rokov, v jeho chuti ucítite aj príjemnú korenitosť a minerálne slaný záver.
Valtellina
V severotalianskej Lombardii nájdete asi 40 kilometrov dlhé úzke údolie pozdĺž rieky Adda, kde sa pestuje vinič a vyrábajú skvelé červené vína Valtellina. Tunajšie svahy sú také príkre, že sa tu niekedy hrozno žne pomocou vrtuľníkov alebo dômyselných nákladných lanoviek. Prakticky na všetkých viniciach tu rastie odroda Nebbiolo, ktorej sa lokálne hovorí Chiavennasca. Oproti niektorým vínam z Piemontu sú tunajšie vína často ovocnejšie a telnatejšie vo svojej chuti. K pečenej husi rozhodne vyskúšajte víno Valtellina Superiore "Le Tense Sassella" DOCG z historického vinárstva Nino Negri.
Autor: Mikuláš Duda DipWSET